top of page

ΠΟΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΧΑΛΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

Updated: Jul 20




Υπάρχουν τρόποι να διατηρείται αυτή η ‘ζωτικής’ σημασίας ισορροπία μεταξύ παραγωγής και εκτόνωσης της θερμότητας. Παράλληλα, όμως μπορεί να προκύψουν διάφορα δεδομένα ικανά να την ανατρέψουν. Ένα είναι ο καύσωνας που δημιουργεί αυξημένη καταπόνηση στις εξής συσκευές:

Κλιματιστικά (λειτουργούν πιο εντατικά σε ζεστό καιρό, επιβαρύνοντας τους συμπιεστές τους και αυξάνοντας τη φθορά).

Ψυγεία και καταψύκτες (όπως και τα κλιματιστικά, ‘εργάζονται’ πιο σκληρά όταν έχει ζέστη, προκειμένου να διατηρήσουν κρύες θερμοκρασίες).

Υπολογιστές και διακομιστές (η θερμότητα μπορεί να επηρεάσει την απόδοση και τη διάρκεια ζωής τους).

Κίνδυνο υπερθέρμανσης ‘δίνει’ και ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος και δυνητικά ανεπαρκούς αερισμού. Τότε απειλούνται

  • τα ηλεκτρονικά με ανεπαρκή εξαερισμό (πχ κονσόλες παιχνιδιών, τηλεοράσεις και οι προβολείς μπορεί να υπερθερμανθούν εάν δεν έχουν σωστή ροή αέρα σε ζεστό περιβάλλον. Όταν στριμώχνεις ηλεκτρονικές συσκευές σε κλειστούς χώρους, τους οδηγείς στο ‘θάνατο’. Μην βάζεις το router σε ράφι που είναι γεμάτο με άλλα πράγματα μοιραία θα ‘σκάσει’ -αφού από κάπου πρέπει να μπει ο αέρας και να φύγει η ζέστη. Οι ειδικοί προτείνουν και να μη βάζουμε κοντά συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα, καθώς μπορεί να ζεστάνει η μια την άλλη).

  • συσκευές με εσωτερική παραγωγή θερμότητας (φορητοί και επιτραπέζιοι υπολογιστές, διακομιστές κ.α.)

  • συσκευές με φραγμένους αεραγωγούς (η συσσώρευση σκόνης σε αεραγωγούς συσκευών όπως στεγνωτήρια, μπορεί να περιορίσει τη ροή του αέρα και να οδηγήσει σε υπερθέρμανση).

Mην εγκλωβίζετε το router iStock

Και μετά έχουμε τις ξαφνικές υπερτάσεις και πτώσης ισχύος που απειλεί ό,τι λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, για τις οποίες διάβασες ποια είναι η λύση στο πρόβλημα.

Τα άλλα θέματα λύνονται με κατάλληλο αερισμό, την αποφυγή ταυτόχρονης λειτουργίας πολλών συσκευών υψηλής ισχύος και τον τακτικό καθαρισμό της σκόνης από τους αεραγωγούς και τους αισθητήρες των συσκευών που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη. Βοηθά να βγάζουμε από την πρίζα τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε συχνά (σε κατάσταση αναμονής, όπως ήταν ο Μάκης, ζεσταίνονται).

Έχε υπ όψιν σου πως οι τηλεοράσεις είναι μακράν οι μεγαλύτεροι τροφοδότες ενέργειας μεταξύ των οικιακών ηλεκτρονικών. Όταν οι ώρες που δεν τις χρησιμοποιούμε είναι πολλές, βγάζουμε την πρίζα.

Γενικά, όταν πρόκειται να αγοράσεις μια ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή, μην κοιτάς μόνο την τιμή. Εστίασε στην ενεργειακή απόδοση, καθώς όσο καλύτερη είναι, τόσο λιγότερη θερμότητα εκπέμπει (και τόσο λιγότερο ρεύμα ‘καίει’).

ความคิดเห็น


logo 31.png
bottom of page